Heb jij een ‘gezonde lichaamshouding’?

Luuk de Ruiter | maart 10, 2020

Heb jij een ‘gezonde lichaamshouding’?

Maar al te vaak komen er mensen bij ons binnen met houding gerelateerde klachten.

Veel van onze klanten geven aan vaak last te hebben van hun onderrug. Veelal komt dit voor door een verkeerde lichaamshouding of het teveel aanhouden van één specifieke houding, denk aan de hele dag achter een computer. Heel wat pijntjes kunnen vermeden worden door een goede en gezonde lichaamshouding. Als je het lichaam op een goede manier traint, volgt haast vanzelf een correcte houding.

Hoe we zitten, stilstaan en bewegen heeft een grote invloed op de werking van ons lichaam. Bij een incorrecte houding is de kans op het verkeerd belasten van de wervelkolom, schouders en knieën erg groot met vaak pijn tot gevolg. Een juiste houding kan dit voorkomen of verhelpen. Klinkt logisch, maar wat is dan een juiste lichaamshouding?

Als je correct rechtop staat is je lichaamsgewicht gelijk verdeeld over beide voeten, zo creëer je stabiliteit, dit is erg belangrijk. Stabiliteit creëer je door met twee voeten op de grond te staan, je gewicht gelijk te verdelen en de knieën lichtjes gebogen te hebben, kantel je bekken een beetje achteruit en span je bekkenbodemspieren lichtjes aan. Span nu ook je buikspieren licht aan. Let op! Je buikspieren aanspannen is niet hetzelfde als je buik intrekken. (denk aan de ‘Brace houding’ waar men vaak over spreekt tijdens de trainingen) Licht vervolgens je borstkas op, waarbij de ribbenkast als het ware wordt opengevouwen. Ontspan je schouders en trek ze een beetje naar achteren. Om de juiste houding van je kin te weten, maak je met je duim en wijsvinger een L, waarbij je wijsvinger onderaan je kin komt, en je duim op je borst.

Wat te doen als je de hele dag achter een computer zit?

Heel wat van onze tijd brengen we zittend door, zeker als je een baan hebt waar je de hele dag achter een computer zit. Ook hier licht een foute houding om op de loer. Punten om kritisch naar te kijken zijn: de hoogte van je bureau, de positie van je computerscherm en een goede bureaustoel. Tegenwoordig zijn er nogal wat ergonomische hulpmiddelen op de markt die ons ‘zouden moeten helpen’ bij het vinden van een correcte lichaamshouding.

Een aantal voorbeelden: voetbankjes zijn goed voor mensen die niet met hun voeten op de grond kunnen komen en een ‘zitbal’ kan helpen om je zithouding af te wisselen.

Bronvermelding: https://www.gezondheidsnet.nl/yoga-en-mindfulness/een-correcte-lichaamshouding


Sharing is Caring: