Interessante voedsel weetjes deel 2

Luuk de Ruiter | juli 15, 2023

Interessante voedsel weetjes deel 2

Hoeveel voedsel weetjes had jij uit de eerste nieuwsbrief goed? Hier komt deel 2. Wij zijn benieuwd hoeveel je er nu goed hebt!

 1. Pistachenoten zijn eigenlijk (zaden van) vruchten die, net zoals andere noten, een beschermend effect hebben tegen diabetes en hypertensie, die de bloeddruk helpen verlagen en het risico op hart- en vaatziekten doen verminderen. Tevens verbetert het de spijsvertering.
 2. Avocado’s behoren onder de fruitsoorten. In Spanje en Mexico worden ze ‘’alligatorperen’’ genoemd vanwege hun vorm en hobbelige, groene schil en in India en China hebben ze de naam ‘’boterperen’’.
 3. Wanneer je een ei in een glas water legt en het naar het oppervlak drijft, betekent dit dat het ei niet meer eetbaar is. Naarmate een ei ouder wordt, stapelen er zich namelijk meer en meer gassen in het ei op. Drijft het in het midden van het glas? Dan is het ei nog net eetbaar.
 4. Goede/gezonde voeding heeft een bewezen effect op ons uiterlijke en onze intelligentie. Walnoten worden bijvoorbeeld ‘Brain Food’ genoemd door het gehalte aan omega 3 vetzuren, welke onmisbaar zijn voor een goede werking van de hersenen. Kleurrijke groenten zitten vol van bètacaroteen (dit wordt door ons lichaam omzet in vitamine A), dit voorkomt vroegtijdige veroudering en beschadiging van cellen.
 5. Het knorren van de maag is zowel een honger- als een dorstprikkel. Vaak als we dus denken dat we honger hebben, hebben we eigenlijk dorst. Dit komt doordat bij zowel honger als dorst de hypothalamus (deel van onze hersenen) een seintje krijgt dat de bloedsuikerspiegel weer aangevuld moet worden. Hiervoor wordt het hormoon ghreline vrijgelaten, dit zorgt vervolgens voor de prikkels die zorgen voor het hongergevoel. Drink dus altijd eerst een glas water als je trek hebt. Vaak zal de behoefte aan eten zelfs helemaal verdwijnen.
 6. Sommige E-nummers wakkeren je hongergevoel aan. Zo is E621 een smaakversterker die wordt gebruikt in het overgrote deel van de verpakte voedingsmiddelen (maggiblokjes, chips, soepen, vleeswaren, pepernoten, sauzen, snacks, koekjes, chinees eten, kruidenmixen, etc). Het schakelt je verzadigingsgevoel uit en zorgt ervoor dat je constant trekt hebt in ongezonde koolhydraatrijke producten. Dit E-nummer is de oorzaak dat je het niet bij 1 chipje houdt, maar dat de hele zak leeg gaat.
 7. Ook kunstmatige zoetstoffen (verwerkt in lightproducten) wakkeren het hongergevoel en trek naar zoetigheid meer aan. Daarnaast verstoren de kunstmatige zoetstoffen je lichaamsnatuurlijke vermogen om ‘calorieën te tellen’ waardoor je meer eet dan je anders zou doen. Zo helpen deze stoffen je helaas juist om makkelijker aan te komen in plaats van af te vallen.
 8. Je lichamelijke en geestelijke conditie hebben een relatie met betrekking tot de opname van voedingsstoffen. Stress kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat voedingsstoffen nauwelijks worden opgenomen.
 9. Kruiden en specerijen zijn, naast smaakmakers voor het eten, ook supergezond. Kurkuma heeft bijvoorbeeld een bijzonder geneeskrachtige werking als antioxidant. Kaneel kan helpen bij het voorkomen van ontstekingen en het verlagen van het cholesterol en de bloedsuikerspiegel. Cayennepeper kan weer gunstig zijn door het stimuleren van de vetverbranding en remmen van de eetlust. Zo hebben verschillende kruiden en specerijen verschillende gezondheidsvoordelen.
 10. Gemiddeld krijgen we 9 kg aan chemische stoffen per persoon per jaar binnen die legaal zijn toegevoegd aan ons voedsel. Bij veel mensen kunnen deze stoffen ook leiden tot klachten en hormonale disbalansen.
 11. Te weinig slaap kan leiden tot gewichts-/vettoename, dit komt door de aanmaak van stresshormonen die zorgen voor vetopslag. Daarnaast wordt ook de productie van Somatotropine (het slankmakende groeihormoon) verstoord en is uit onderzoek gebleken dat je verzadigingsgevoel ook in de war wordt geschopt na een slechte nacht, waardoor je overdag meer gaat snacken. Is goede nachtrust is dus erg belangrijk.
 12. Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe het kan dat het eten anders smaakt in het vliegtuig. Dit komt door de combinatie van een zeer lage luchtvochtigheid (op een hoogte van 19.000 m daalt deze tot onder de 12%) en de lage druk. Dit zorgt ervoor dat de gevoeligheid van je smaakpapillen vermindert met zo’n 30%. Ook onze reukzin wordt hierdoor aangetast, en reuk is zeer belangrijk. Het ruiken van je eten bepaalt namelijk 80% van je smaak.

Zaten er een aantal weetjes tussen die jij nog niet kende of die je niet had verwacht? Of weet je misschien zelf nog leuke/interessante voedselweetjes? Laat het ons weten!


Sharing is Caring: